(Derde opmaat) Thomas Lina “Places and Traces”


In oktober 2019 maakten we kennis met Thomas Lina in Bergen op Zoom tijdens zijn show. Als voorprogramma van Rachel Harrington viel hij sommige liefhebbers zelfs beter in de smaak dan de hoofdschotel. De kennismaking met deze Zeeuwse muzikant was ook achter de schermen heel prettig. Zijn muziek bleef doorklinken doordat de twee EP’s, die hij reeds op CD uitbracht, mee naar huis gingen alsmede de livemuziek van dat concert. Het bleef naklinken.


In het wordingsproces van deze nieuwe EP: “Places and Traces” werd ik al vroeg persoonlijk op de hoogte gesteld en werd de muziek gedeeld. Daardoor ontstond het voorrecht om het minialbum al voor de releasedatum te proeven en ervan te genieten. Het fraaie was dat bij de allereerste beluistering de kamergenote direct wist dat ze naar de nieuwe muziek van Thomas Lina luisterde, terwijl de eerste minuut van ‘Flushing’ -het openingsnummer- nog niet eens was verstreken. Als dat geen compliment is, dan weet ik het niet meer. Het is bijna overbodig nu om te vermelden dat Lina over een herkenbare stem en stijl beschikt!
Vijf nieuwe liedjes schonk Lina ons met deze nieuwe EP, wat het totaal aan uitgebrachte composities op negentien stelt. Deze EP heeft een thema, zo wist Lina mij te vertellen. “In iedere song vormt een plaats die iets bijzonders voor mij betekent het decor: Vlissingen (Flushing), Uppsala, Venlo, Amsterdam en een stad zonder naam..” Dat is een spannend uitgangspunt om met Lina op ontdekkingstocht te gaan. Dat openingsnummer over Vlissingen heeft een open sound, die meteen doet verlangen naar de kustlijn met uitzicht op de schepen onderweg naar de haven en naar de haven van Antwerpen. Lina verhaalt over het werk in de stad en het werk in de haven, maar ook over de boulevard waar direct mijn gedachten heen zweven. Het uitzicht aldaar is alle jaargetijden even mooi en een fijne ervaring.
‘The Wind of Change’ is het daaropvolgende nummer, dat verhaalt over de jaren negentig in Uppsala. Dit wordt vervolgd door een liedje over Venlo, ‘Family Tree’, waar blijkbaar de verbinding ligt met de familie van Lina. Ook daar zoekt Lina de waterkant op van de rivier. Het tempo van het liedje is licht huppelend of als een dravend paard, als je luistert naar de drumkit in de begeleiding. Het verhaal gaat richting het verleden maar ook naar tijden van verbinding.
Van Venlo gaan we naar de stadslichten van Amsterdam in ‘The City Lights of Amsterdam’. Hier worden we meteen meegesleept door de pianoklanken van Lina. Een liedje dat duidelijk de herinneringen oproept aan een/de geliefde en de vele eenrichtingsstraten, de grachten (weer dat water) en maanlicht, dat schijnt tijdens de wandelingen door de straten van Amsterdam. Toch lijkt het tegen het einde van het liedje te gaan over een verloren liefde in een tijd waarin er toch regelmatig een jubileum te vieren was van de relatie. Of gaat het om het vertrek vanuit Amsterdam waar de zoon van het stel geboren werd?
Het slotlied gaat over een niet nader te noemen stad en heeft als titel ‘Oh Why Oh Why’. De tekst verhaalt over zaken waar de zanger liever niet over praat. Het gaat over de andere kant van de hoofdpersoon. De pianoklanken geven een gevoel van denken – overdenken en zo eindigt het liedje en de EP met vragen of in mijmeringen.
Opnieuw het gevoel van meer te willen horen en met een uitzicht over het water dat niet alleen mijmeringen oproept, niet alleen herinneringen maar ook een gevoel van hoop en verlangen. Thomas Lina heeft weer een fraai werkje gemaakt dat het waard is gehoord te worden door een breder publiek. Hopelijk kunnen we hem binnenkort weer eens live zien in de provincie.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.