(live ook lekker!) Songbelt @ Café ’t Raadhuis Berkel-Enschot 2-2-2014


Wil Opstals

Het trio Songbelt is de tweede band die sinds kort een live-optreden verzorgt in café ’t Raadhuis in Berkel-Enschot. De ambiance leent zich prima voor kleinschalige optredens. Het geluid is door het vele hout van de inrichting en ook de vloer al snel in orde.
Songbelt debuteerde vorig jaar met het album “Unanswered” en oogst tot op heden steeds fraaie recensies in bladen en op webistes voor fijnproevers. Als de eerste die over deze band schreef leek het me tijd om de heren eens live aan het werk te zien. Wil Opstals is natuurlijk de spil van de band met zijn akoestische gitaar en leadvocalen. Hij wordt ondersteund door Theo Liebregts op bas en Ruurd van der Vegt op mondharmonica en dwarsfluit.
Naast eigen materiaal horen we een paar covers.

Als eerste de afsluiter van de eerste set: is ‘Comes a Time’ van Neil Young, dat prima aansluit bij het materiaal van Opstal zelf. In de tweede set krijgen we een cover van REM: ‘This One Goes Out’ en een nummer dat ook Bob Dylan coverde naast Catpower en Uncle Tupelo, maar dat niet van zijn hand is: ‘Moonshiners’.

Theo Liebregts

Verder putten Opstals en de zijnen uit het materiaal van “Unanswered”, al krijgen niet alle dertien liedjes van het plaatje een livevertolking. Het muzikaal verleden van Opstals wordt niet geschuwd met liedjes van zijn band Wilburg.

Uiteraard horen we ook ‘Desperate Land’, het openingsnummer van het album, voorbij komen dat nog steeds geldt als een van mijn persoonlijke favorieten. ‘Snowsong’ had natuurlijk toepasselijkmoeten zijn, vertelt Opstals, maar met de kwakkelende winter van dit jaar is niets minder waar. Toch zijn de liedjes over sneeuw fijn om te horen.
Songbelt zet intwee sets ruim anderhalf uur fijne muziek neer terwijl het publiek groeit in het café.

Ruurd van der Vegt

Niet iedereen hangt aan de lippen van de band. Het is tenslotte ook een plek om elkaar te ontmoeten en bij te praten. De muziek is dan een aangename toevoeging die het praten nietonmogelijk maakt. De muziekliefhebbers kruipen zo wat dichter op de band om geen noot te missen.
Jammer dat de hoek met de band nog een paar spotjes mist om de muzikanten in het licht te zetten. De installatie is prima voor de ruimte en geeft een uiterst genietbaar geluid. Misschien dat een geluidstechnicus er voor de boxen nog wat meer uit weet te persen.
Songbelt is een bandje dat je na het horen van hun eigen-beheer-debuut “Unanswered” toch maar eens live moet gaan horen. Spijt zal de muziekliefhebber daar niet van krijgen! Ik hoorde zelfs een van de luisteraars na de vertolking van ‘Comes A Time’ Opstals de Nederlandse Neil Young noemen. Als dat geen compliment is?

Meer foto’s vind je hier.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op (live ook lekker!) Songbelt @ Café ’t Raadhuis Berkel-Enschot 2-2-2014

  1. wilopstals zegt:

    Dit is op Wil Opstals blog herblogden reageerde:
    Leuk hoor!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.